Translate

dinsdag 27 augustus 2013

Bring Me Shadow

Kralingse Bos, Rotterdam, Nederland

Een bijzondere tak van de fotografie is infrarood (IR) fotografie. Infrarood licht is voor het menselijk oog niet waarneembaar. Maar de sensor van de camera vangt dat spectrum van het licht wel op. Omdat dit van invloed kan zijn op het uiteindelijke resultaat, plaatsen camera fabrikanten speciale filters voor de sensor in de camera, zodat het infrarood licht voor het grootste deel geblokkeerd wordt. Hierdoor wordt dit deel van het lichtspectrum vrijwel niet op de sensor vastgelegd. Om toch een infrarood foto te maken zijn er twee mogelijkheden. 

Spectrum visueel licht, infraroodlicht
De makkelijkste en goedkoopste manier is een filter op de lens te draaien wat alleen nog maar infrarood licht doorlaat. Het probleem is dat je nu eigenlijk 2 tegengestelde filters gebruikt. Voor de lens zit een filter dat vrijwel alleen infraroodlicht doorlaat, en binnenin de camera zit een filter wat het meeste infraroodlicht juist weer tegenhoudt. Hierdoor moet het filter op de lens heel erg donker zijn. Je kunt dan ook niet meer door de zoeker kijken, daar is het simpelweg te donker voor. Daarnaast is de sluitertijd daarmee zo groot geworden dat je niet meer uit de hand kunt fotograferen en dat je sluitertijden moet gebruiken van  ongeveer 30 - 60 seconden. Daarmee is een statief of andere stabiele ondergrond een must. 
Sensor met IR-block filter
Maar er is dus nog een andere manier. De tweede en duurdere manier is als volgt: De camera moet in een stofvrije omgeving opengemaakt worden, het anti-infraroodfilter voor de sensor moet vervangen  worden door een neutraal filter. Dit is zo'n precies karweitje, waarbij stofdeeltjes je grootste vijand zijn, dat de meeste mensen dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Een groot nadeel van deze manier is dat de camera alleen nog maar infraroodfoto's kan maken. Het grote voordeel is dat je nu wel uit de hand kan fotograferen, omdat er veel kortere sluitertijden mogelijk zijn. 

De bovenstaande foto is gemaakt met een IR omgebouwde camera. Het bijzondere aan dit licht, is dat het groen in de natuur vaak heel licht wordt weergegeven, omdat groen veel infraroodlicht weerkaatst. Water daarentegen, absorbeert juist infraroodlicht, waardoor water vaak heel donker wordt vastgelegd. Op de foto is goed te zien dat het groene gras en de groene bladeren heel licht zijn uitgevallen in de zwart wit versie en dat het water aan de linker kant vrij donker is. Wat op deze foto niet te zien is, is dat de kleur blauw zoals van de lucht, ook veel infraroodlicht absorbeert en daardoor de lucht vaak heel donker is op een IR foto. Wolken weerkaatsen IR licht juist weer, zodat er een heel groot contrast is tussen de witte wolken en de donkere lucht.

De foto is als hoogwaardige afdruk te bestellen met deze LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten