Translate

zondag 25 augustus 2013

Raging Gullfoss

Gullfoss waterval, IJsland
In de buurt van de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, kun je de overweldigende Gullfoss waterval vinden. Het is een tweetraps waterval in de rivier Hvítá en verplaatst per seconde meer water dan de Niagara watervallen in Amerika. De immense hoeveelheid water is smeltwater van de gletsjer Langjökull gecombineerd met regenwater. 
Opvallend is hoeveel stuifwater er omhoog komt wanneer het water ruim 30 meter naar beneden klettert. Op de foto is goed te zien dat het stuifwater weer vastvriest aan de zijkanten van de kloof. In de zomer is dat uiteraard niet het geval, maar eind april is het daar nog koud genoeg voor. Het geeft het landschap een bijzonder aanzien.

Eerste trap van de Gullfoss
Aan het begin van de twintigste eeuw was er een plan om er een waterkrachtcentrale te bouwen. De waterval zou dan voor een groot deel aan het oog zijn onttrokken. Het verhaal gaat dat de eigenaren van de waterval in die tijd, Halldór Halldórsson en Tómas Tómasson de grond niet wilden verkopen. Achter hun rug om heeft de IJslandse regering toch onderhandeld met buitenlandse investeerders. Toen de familie daarvan hoorde is de dochter van Tómas, Sigríður Tómasdóttir, naar Reykjavik gelopen om bij de onderhandelingen aanwezig te kunnen zijn. Uiteindelijk is het plan om andere redenen niet doorgegaan.  

Informatiebord bij de Gullfoss
De foto's zijn beide als hoge kwaliteit afdruk te bestellen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten