Translate

donderdag 22 augustus 2013

Against the Elements

Grundarfjoerdur, IJsland
De regel van derden (rule of thirds) is een aloude compositieregel die al gehanteerd werd ver voordat de fotocamera uitgevonden was. 
De regel houdt in dat je het beeld horizontaal en verticaal in drie gelijke stukken moet verdelen. Er ontstaan dan kruispunten en die kruispunten zijn belangrijk voor de compositie. Zie de afbeelding hieronder:

Regel van derden
Het hoofdonderwerp van je foto, in dit geval de ruïne, moet volgens de regel van derden geplaatst worden op 1 van de kruispunten. Ik heb voor het punt rechtsboven gekozen in de foto. Daarnaast is het voor de compositie bevorderlijk wanneer een horizonlijn op 1/3 of 2/3 van de foto wordt geplaatst. Ik heb ervoor gekozen de horizon op ongeveer 1/3 te plaatsen. Met deze keuze wordt benadrukt hoe eenzaam de ruïne zich in het landschap bevindt. 

Door veel te oefenen met deze regel wordt de compositie van je foto's sterk verbeterd. Maar, zoals bij elke regel, wordt hij bevestigd door de uitzondering. Er zijn foto's die niet voldoen aan deze compositieregel en toch een grote impact hebben. 


De bovenstaande foto is als hoge kwaliteit afdruk te bestellen via deze LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten