Translate

vrijdag 23 augustus 2013

Fall

Müllerthal, Schiessentümpel, Luxemburg
U heeft het vast wel eens eerder gezien. Foto's van watervallen waarbij het water in lange zachte stralen naar beneden valt. Hoe korter de sluitertijd, hoe meer je beweging in een foto kunt bevriezen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer je de beweging in de foto kunt vastleggen. U zult begrijpen dat ik het hier dan over lange sluitertijden (long exposure) heb. Hierdoor ontstaat 'motion blur' (vervaging door beweging). Een vereiste is wel dat de camera tijdens het maken van de foto volledig stil staat. Hiervoor kun je een stevige ondergrond gebruiken of een driepoot statief. Alles wat niet beweegt in het beeld wordt mooi scherp vastgelegd en alles wat beweegt wordt vervaagd weergegeven. De bovenstaande foto heeft een sluitertijd van 5 seconden. Hierdoor is het water mooi vervaagd. Die 5 seconde kreeg ik voor elkaar door een heel lage ISO (lichtgevoeligheid van de sensor) in te stellen en het diafragma de kleinste lensopening te geven (f22). Omdat de foto in een bosrijke omgeving gemaakt is richting het einde van de dag, was er zo weinig licht dat ik hiermee een belichting van 5 seconde kon bewerkstelligen. 

Neutral Density Filter
(foto Robert Emperley, Wikipedia)
Maar ook bij veel licht zijn lange sluitertijden mogelijk. Fotografen gebruiken hiervoor een speciaal grijsfilter voor de lens (Neutral Density, ND filter). Dit donkere filter zorgt ervoor dat alle kleuren nog steeds natuurlijk worden doorgegeven, maar er simpelweg minder licht wordt doorgelaten. Hierdoor zijn lange sluitertijden ook bij veel licht dus mogelijk.


De foto hierboven is als hoge kwaliteit afdruk te bestellen via deze LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten