Translate

woensdag 21 augustus 2013

Prinsenmolen Sunset

Prinsenmolen, Rotterdam, Nederland
Een speciale techniek in de digitale fotografie is HDR fotografie. HDR staat voor 'High Dynamic Range'. Bij HDR foto's worden meerdere foto's samengevoegd om in de lichte delen en de donkere delen van de foto meer detail aan te brengen. Hiervoor worden meerdere foto's van hetzelfde onderwerp gemaakt. Zelf gebruik ik meestal 5 foto's. 1 foto is normaal belicht, 2 zijn onderbelicht en 2 zijn overbelicht. Met speciale software worden die 5 foto's samengevoegd tot 1 HDR foto. Het resultaat is een bijzonder beeld waarbij de kleuren meestal meer verzadigd zijn en waarbij er veel details te zien zijn in het donkere gedeelte (bijvoorbeeld de molen) en nog veel details te zien zijn in het lichte gedeelte van de foto (de zon achter de wolken). Als ik van deze scene een reguliere foto had gemaakt had ik of een zwart silhouet van de molen en een zeer donkere voorgrond gekregen en was de lucht nog mooi vol detail, of de lucht was helemaal overbelicht en wit geworden met een goed belichte molen en voorgrond. Nu heb ik beide in één foto kunnen verwerken. Het gevaar bestaat dat men een HDR foto overbewerkt, waardoor er een te kleurrijk en onnatuurlijk beeld ontstaat. Naar mijn idee moet HDR dan ook meestal met mate worden ingezet als beeldbewerkingstechniek.

Over de compositie
Wij zijn geneigd om bij convergerende lijnen (lijnen die naar elkaar toe lopen, zoals het fietspad) de lijn tot volgen met onze ogen. Uiteindelijk komen we in deze afbeelding dan uit bij de molen (het hoofdonderwerp). Wanneer we dat bekeken hebben gaan onze ogen op zoek naar nog meer interessante zaken (meestal naar rechts, net zoals we lezen) en in dit geval is dat de ondergaande zon achter de wolken. Vervolgens gaan onze ogen weer terug naar het begin van de convergerende lijnen en zijn we rond. Uiteindelijk gaan we dan nog na of we nog iets gemist hadden. Hierdoor voelt een foto als deze prettig om naar te kijken. Er is een logische opbouw is waarin we de afbeelding kunnen 'lezen'.

De molen stond vanwege het overlijden van prins Friso in de rouwstand.De foto is te bestellen als hoogwaardige afdruk met deze LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten